Türkiye ve Çad Arasındaki Kazan-Kazan İlişkileri Gelişiyor

Blog Image
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye-Çad ilişkilerinin kazan-kazan ilkesi doğrultusunda geliştiğini vurguladı. İki ülke arasındaki iş birliği, ticaret ve ekonomik alanlarda önemli adımlar atıyor.

Türkiye ve Çad Arasındaki Kazan-Kazan Dönemi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye-Çad Karma Ekonomik Komisyon 2. Dönem Toplantısı’na katıldı. Bakan, Türkiye’nin Çad ile ilişkilerini kazan-kazan ilkesi doğrultusunda geliştirmeye büyük önem atfettiğini belirtti.

Toplantının Önemi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Çad’ın başkenti Encemine’de gerçekleştirilen Türkiye-Çad Karma Ekonomik Komisyon (KEK) 2. Dönem Toplantısı’na katıldı. Bu toplantı, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin güçlendirilmesi açısından büyük bir fırsat sundu. Uraloğlu, toplantının ardından yaptığı açıklamada, “Teknik heyetlerimiz, bilim, sanayi ve teknoloji, ulaştırma alanlarında iş birliğini değerlendirdi. İş birliğini sürdürmek ve daha ileri taşımak hususunda mutabık kaldık.” dedi.

Toplantıda, Türkiye’nin Çad ile olan ilişkilerinin her alanda kazan-kazan ilkesi doğrultusunda geliştirilmesine yönelik önemli adımlar atıldı. Uraloğlu, “Türkiye, dost ve kardeş ülke Çad ile ilişkilerini her alanda kazan-kazan ilkesi doğrultusunda geliştirmeye büyük bir önem atfetmektedir.” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin Afrika Stratejisi

Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin Afrika’ya yönelik stratejisinin olumlu sonuçlar verdiğini belirtti. 2003 yılında başlatılan bu strateji, Türkiye’nin Afrika’daki olumsuz ekonomik koşulları gidermeye katkıda bulunmasını sağladı. Uraloğlu, “Türkiye-Afrika ticaret hacminin 5,4 milyar dolar seviyesinden 2024 yılına gelindiğinde 37 milyar dolara ulaştığı görülmektedir.” dedi.

Ayrıca, Türk müteahhitlerinin Afrika genelinde üstlendikleri projelerin sayısının 1991’i bulduğunu ve ekonomik büyüklüğünün 96 milyar doları aştığını ifade etti. Bu durum, Türkiye’nin Afrika’daki etkisini artıran önemli bir faktör olarak öne çıkmaktadır.

Türk Hava Yolları’nın Rolü

Uraloğlu, Türk Hava Yolları’nın Afrika’da 62 noktaya uçtuğunu belirtti. Bu durum, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlenmesine katkı sağlıyor. Uraloğlu, “Türkiye olarak ilişkilerimizde, Afrika’nın kalkınma meseleleriyle ilgilenen ve düzenli insani yardımı içeren bütüncül bir politikayı benimsedik.” dedi.

Uraloğlu, Türk müteahhitlik sektörünün Çad’ın altyapısının dönüşümünde önemli bir rol oynayabileceğini düşündüğünü ifade etti. Çad’da bugüne kadar Türk müteahhitlerince üstlenilmiş 24,5 milyon dolar büyüklüğünde bir proje bulunmaktadır.

İş Birliği Alanları

Toplantıda, Türkiye ile Çad arasındaki iş birliğinin artırılması için çeşitli alanlarda mutabakat sağlandı. Uraloğlu, “Teknik heyetlerimiz, ticaret ve yatırım, müteahhitlik, bilim, sanayi ve teknoloji gibi alanlarda bir durum tespiti yaparak ikili iş birliğinin geliştirilebilmesi için alınabilecek tedbirleri değerlendirdi.” dedi.

Özel sektörler arasında temasların artırılması gerektiğini vurgulayan Uraloğlu, Türkiye-Çad İş Konseyi’nin aktif şekilde çalışmasının hedeflendiğini belirtti. Bu sayede iş insanları arasındaki temasların artması ve yeni ortaklıkların kurulması amaçlanmaktadır.

Gelecek Vizyonu

Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin Çad’ın kalkınmasına destek olmak istediğini belirtti. TİKA eliyle yürütülen teknik iş birliğinin daha ileri taşınması hususunda mutabakat sağlandığını ifade etti. Çad ile eğitim alanında da iş birliği geliştirilmesi hedeflenmektedir.

Uraloğlu, “Çad makamlarının Türkiye Maarif Vakfı’na (TMV) bugüne kadar verdiği destek, iki ülke arasındaki dostluğun önemli bir göstergesidir.” diyerek, ikili ticari ve ekonomik ilişkilerin titizlikle takip edileceğini vurguladı.