Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin ulaşım projeleri ve hedefleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Şam ve Halep havalimanları, Kalkınma Yolu Projesi ve 16 yaş sınırı gibi konular gündeme geldi. Uraloğlu, Türkiye'nin ulaşım ve altyapı alanındaki gelişmelerini aktardı ve uluslararası projelere dikkat çekti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından düzenlenen Ulaşım ve Altyapıda Türkiye Yüzyılı Zirvesi'nde, Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin son 23 yıldaki ulaştırma yatırımlarını vurguladı. 2002 yılından bu yana yaklaşık 290 milyar lira yatırım yapıldığını belirtti. Uraloğlu, "Bölünmüş yollarından tutun 26 olan havalimanı sayısını 58’e çıkarmaya kadar birçok işimizi yaptık," dedi.
Kalkınma Yolu Projesi ile Uzak Doğu'dan çıkan yüklerin Londra'ya ulaşım süresi önemli ölçüde kısalacak. Uraloğlu, bu projenin Basra Körfezi'nden başlayarak Kapıkule'ye bağlanacağını ifade etti. Proje ile Türkiye'nin ticaret koridoru olma konumunun güçleneceğini belirtti.
Uraloğlu, proje kapsamında Irak, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri ile iş birliği yapıldığını ve yönetim ile finansman modellerinin üzerinde çalışıldığını kaydetti. Bu projeyle birlikte Türkiye'nin uluslararası ticaretteki rolü daha da artacak.
Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin Suriye'ye ulaştırma ve altyapı desteği verdiğini açıkladı. Şam ve Halep havalimanlarına yönelik çalışmaların başladığını belirtti. Uraloğlu, "Öncelikle Şam sonra Halep Havalimanı’nı ayağa kaldıracağız," dedi.
Uraloğlu, radar sistemleri ve diğer elektronik cihazların yenileneceğini ifade etti. Ayrıca, Türk Hava Yolları'nın haftada 3 sefer düzenlemeye başladığını da sözlerine ekledi.
İstanbul'un şehir içi trafiği hakkında da değerlendirmelerde bulunan Uraloğlu, bin 4 kilometrelik bir raylı sistem ihtiyacının bulunduğunu vurguladı. Uraloğlu, "Eğer ulusal ağ bağlantıları yapılacaksa bu doğrudan yapımı bizim Bakanlığımızın yetkisindedir," dedi.
İstanbul'a şimdiye kadar yaklaşık 162 kilometrelik bir demiryolu kazandırıldığını belirten Uraloğlu, devam eden projelerin tamamlanmasıyla İstanbul'un ulaşım altyapısının güçleneceğini ifade etti.
Bakan Uraloğlu, 5G teknolojisinin geliştirilmesi için çalışmaların sürdüğünü açıkladı. 2026 yılında ülke genelinde 5G sinyal almayı hedeflediklerini belirtti. Galatasaray ve Trabzonspor statlarının da 5G deneme lisansına dahil edildiğini kaydetti.
Uraloğlu, Türkiye'deki sosyal medya platformlarının temsilci atadığını ve bu konuda daha fazla çalışma yapılması gerektiğini ifade etti. 16 yaş sınırı ile ilgili yapılan araştırmanın %79.4 destek aldığını da sözlerine ekledi.
Uraloğlu, Türkiye'nin demiryolu ağının 2028'de yaklaşık 17 bin 500 kilometreye ulaşacağını açıkladı. 2002 yılında 11 bin kilometre olan demiryolu ağı, yapılan yatırımlarla genişleyecek.
Uraloğlu, mevcut konvansiyonel hatların elektrikli ve sinyalli hale getirildiğini belirtti. 2053 yılında ise demiryolu hattının 28 bin 500 kilometreye ulaşması hedefleniyor.