Türkiye'de Elektronik Haberleşme Hizmetleri: 5 Bin 565 Yerleşim Yeri Kapsamda

Blog Image
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye genelinde 5 bin 565 yerleşim yerine elektronik haberleşme hizmeti sunulduğunu açıkladı. Mobil ve sabit kablosuz erişim teknolojileri ile hizmetler sağlanıyor.

Türkiye'de Elektronik Haberleşme Hizmetleri: 5 Bin 565 Yerleşim Yeri Kapsamda

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye genelinde toplam 5 bin 565 yerleşim yerine elektronik haberleşme hizmeti sunulduğunu açıkladı. Bu hizmetler, mobil teknolojiler ve sabit kablosuz erişim teknolojileri ile sağlanmaktadır. Bakan Uraloğlu, 2025 yılı sonuna kadar 233 yerleşim yerine daha hizmet götürmeyi planladıklarını belirtti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Evrensel Hizmet Projeleri kapsamında bugüne kadar 3 bin 521 yerleşim yerine mobil teknolojiler ile, 2 bin 44 yerleşim yerine ise sabit kablosuz erişim teknolojisi ile hizmet ulaştırıldığını bildirdi. Bakan Uraloğlu, "Toplam 5 bin 565 yerleşim yerine elektronik haberleşme hizmeti verildi. 233 yerleşim yerine daha mobil teknolojilerle hizmet götürmek üzere çalışmalarımız devam etmektedir." dedi.

Hizmetlerin Kapsamı ve Uygulama Süreci

Bakan Uraloğlu, operatörler tarafından hizmet götürme yükümlülüğü bulunmayan yerleşim yerlerine, tüm maliyetleri karşılanarak internet hizmetleri ulaştırıldığını belirtti. "Özellikle kırsal alanda yaşayan vatandaşlarımıza, 4.5G teknolojisi ile mobil ses ve geniş bant internet hizmetlerini, tüm maliyetleri karşılayarak götürüyoruz. Bu çalışmalarımızı Evrensel Hizmet Projeleri olarak ifade ediyoruz." şeklinde konuştu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, ülkemizde evrensel hizmete ilişkin çalışmaların 5369 sayılı ‘Evrensel Hizmet Kanunu’ ve ‘Evrensel Hizmet Gelirlerinin Tahsili ve Giderlerin Yapılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’ esas alınarak yapıldığını belirtti. Bakan Uraloğlu, "Ülkemizde coğrafi koşullar bakımından ulaşımı zor ve altyapı kurulumu maliyeti daha yüksek olan kırsal yerleşim yerlerine, işletmeciler tarafından ticari olarak elektronik haberleşme hizmeti verilme zorunluluğu bulunmamaktadır." dedi.

Yerleşim Yerlerinin Önceliklendirilmesi

Yerleşim yerlerinin önceliklendirilmesinde; kalıcı yerleşim olması, kapsama altına alınabilecek yakın yerleşim yerlerinin bulunması ve nüfus dikkate alındığının altını çizen Bakan Uraloğlu, "Evrensel Hizmet Kısım-3 projesi kapsamında 2G ve 4.5 G mobil haberleşme hizmetleri sunulmakta, çalışmalar yerleşim yeri üzerinden yapılmaktadır." dedi.

Bakan Uraloğlu, hizmet sağlanacak yerleşim yerinde haberleşme imkanının olup olmadığını belirlemek üzere drive-test kapsama ölçümlerinin yapıldığını ve çevredeki diğer baz istasyonlarının durumlarının incelendiğini belirtti. Uraloğlu, nüfusu 50 ile 1000 kişi arasında olan, mobil işletmecilerin kapsaması bulunmayan yerleşim yerlerinin evrensel hizmet projelerine dahil edilebildiğini sözlerine ekledi.

Gelecek Projeler ve Hedefler

2024 yılında 59 ilde 229 yerleşim yerine 2G ve 4.5G mobil haberleşme hizmeti sunulduğunu belirten Bakan Uraloğlu, "Kısım-3 projesi kapsamında; 2023 yılında 73 ilde 504 yeni yerleşim yerine 2G ve 4.5G mobil haberleşme hizmeti, Kısım-1 kapsamında 2G haberleşme hizmeti verilmekte olan 151 yerleşim yerine 4,5G mobil haberleşme hizmeti verildi." dedi.

Bakan Uraloğlu, Kısım 1, 2, ve 3 projeleri kapsamında toplam 3 bin 521 yerleşim yerine 2G ve 4.5 G mobil haberleşme hizmeti, WiMax projesi kapsamında 2 bin 44 yerleşim yerine sabit telefon ve internet hizmeti verildiğini kaydetti. Evrensel Hizmet projeleri kapsamında toplam 5 bin 565 yerleşim yerine elektronik haberleşme hizmeti sunulduğuna dikkat çeken Bakan Uraloğlu, "2025 yılı sonuna kadar ilave olarak 233 yerleşim yerine daha 2G ve 4.5 G mobil haberleşme hizmeti sunulmasını planlıyoruz." dedi.