Ticari Sürücüler İçin Yaş Sınırı Uzatıldı: Ulaşımda Yeni Dönem

Blog Image
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ticari sürücüler için 69 yaş sınırının bir yıl daha uzatıldığını açıkladı. Türkiye, uluslararası karayolu taşımacılığında önemli adımlar atıyor.

Ticari Sürücüler İçin Yaş Sınırı Uzatıldı: Ulaşımda Yeni Dönem

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ticari sürücüler için 69 yaş sınırının bir yıl daha uzatıldığını açıkladı. Türkiye, uluslararası karayolu taşımacılığında önemli adımlar atıyor. Uraloğlu, Türkiye Yüzyılında Ulaştırma Koridorları ve Transit Taşımacılık Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, 70’e yakın ülkeye uluslararası karayolu taşımacılığı yapıldığını belirtti.

Bakan Uraloğlu, “Geçiş belgesi teati ettiğimiz ülkelerden aldığımız belge sayısı 1,7 milyonu aştı.” dedi. Ulaştırma koridorlarının ekonomik kalkınmanın ve küresel ticaretin omurgasını oluşturduğunu vurguladı. Uraloğlu, Türkiye’nin bu alandaki hedeflerinin büyük olduğunu ifade etti.

Ulaştırma Koridorları ve Transit Taşımacılık

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin 4 saatlik uçuş mesafesinde 67 ülkenin merkezinde bulunduğunu belirtti. Bu ülkelerin toplam Gayri Safi Milli Hasılası 51,2 Trilyon Dolar’dır. Uraloğlu, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı ve Zengezur Koridoru gibi projelerle bu konumu güçlendirmeyi hedeflediklerini açıkladı.

Uraloğlu, Zengezur Koridoru’nun hayata geçirilmesi için çalışmaların devam ettiğini belirtti. “Dilucu-Iğdır-Kars arasındaki çalışmaları önümüzdeki aylarda başlatıyoruz.” dedi. Bu projelerin, Türkiye’nin uluslararası taşımacılıkta etkinliğini artıracağı öngörülüyor.

Kalkınma Yolu Projesi

Uraloğlu, Çin, Doğu Asya ve Hindistan’dan gelen yükleri Basra Körfezi üzerinden Avrupa’ya taşıyacak Kalkınma Yolu projesinin önemine değindi. “Yeni İpek Yolu olarak nitelendirdiğimiz bu proje ile seyahat sürelerini ciddi şekilde azaltmış olacağız.” ifadesini kullandı. Uraloğlu, bu projenin tamamlanmasıyla yük taşımacılığının hızlanacağını belirtti.

Uraloğlu, “Çin’den çıkan bir tren demiryolu ile Londra’ya 18 günde ulaşabilmektedir.” dedi. Kalkınma Yolu tamamlandığında bu süre 25 güne düşecektir. Bu durum, Türkiye’nin lojistik gücünü artıracak bir adım olarak değerlendiriliyor.

Suriye ile Normalleşme Süreci

Bakan Uraloğlu, Suriye ile ilişkilerin normalleşmesi gerektiğini ifade etti. “Ulaştırma ve haberleşme alanında Suriye ile ilişkilerimiz, normalleşme mutlaka çok daha hızlı bir şekilde temin edilecektir.” dedi. Bu durum, bölgedeki ticaretin gelişmesine katkı sağlayacaktır.

Uraloğlu, Türkiye’nin dinamik bir coğrafyada bulunduğunu belirterek, Suriye’deki gelişmelerin önemine dikkat çekti. “Bunu biraz daha ete kemiğe dönüştürme noktasında çalışmalarımızın olduğunu söyleyebilirim.” ifadesiyle, normalleşme sürecinin hızlanacağını vurguladı.

Denizcilik ve Lojistik Hedefleri

Bakan Uraloğlu, denizcilik sektöründe önemli projelere imza atıldığını belirtti. “2024 yılı, denizcilik sektörümüz açısından önemli projelere imza attığımız bir yıl olacak.” dedi. Türkiye’nin deniz ticaretindeki sıralamasını yükseltmek için çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

Uraloğlu, limanlarda elleçlenen yük miktarının 2023 yılında 521 milyon tona ulaştığını belirtti. “Konteyner taşımacılığı ise aynı dönemde 4 kat artarak 12,6 milyon TEU’ya yükseldi.” dedi. Bu durum, Türkiye’nin stratejik konumunu güçlendirmektedir.

Demiryolu Projeleri ve Hızlı Tren Hedefleri

Bakan Uraloğlu, 150 yıl boyunca el değmeyen demiryollarının yenilendiğini açıkladı. “22 yıl içerisinde 10 bin 948 km olan ağımızı 13 bin 919 kilometreye çıkararak mevcut hatlarımızın büyük bölümünü elektrikli ve sinyalli hale getirdik.” dedi. Hedef, 2028’de demiryolu hattını 17 bin 500 kilometreye çıkarmaktır.

Uraloğlu, Ankara-İstanbul arasındaki süper hızlı tren projesinin 80 dakikaya düşeceğini belirtti. “350 kilometre hızla gidecek olan trenimizi 10 yıllık periyot içerisinde hayata geçirmeyi planlıyoruz.” ifadesiyle, hızlı ulaşım hedeflerini vurguladı.

Uçuş Ağı Genişliyor

Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin havacılık alanında önemli gelişmeler kaydettiğini belirtti. “Bugün iç hatlarda uçuş noktamızı 26 noktadan 58 noktaya çıkardık.” dedi. Türkiye, 131 ülkede 349 noktaya havayoluyla ulaşmaktadır.

Uraloğlu, 2002 yılında 34 milyon yolcu taşındığını, geçen seneyi 213 milyonla kapattıklarını ifade etti. “Bu seneyi inşallah 231 milyon ile kapatacağız.” dedi. Türkiye, havacılıkta önemli bir aktör olma yolunda ilerliyor.

Gelecekteki Ulaşım Projeleri

Uraloğlu, Türkiye Yüzyılı’nın ulaşım sektöründe büyük dönüşümlere sahne olacağını vurguladı. “Bu dönüşümde, teknolojinin sunduğu imkanları en iyi şekilde değerlendirerek, daha akıllı, daha sürdürülebilir ve daha verimli ulaşım sistemleri inşa edeceğiz.” dedi.

Ulaşımın çevreye olan etkilerini azaltmaya büyük önem verildiği belirtildi. “Yeni ulaşım ve altyapı projelerimizde, çevre hassasiyetine, daha az karbon emisyonuna, hızlı, güvenli ve ekonomik ulaşıma yönelik planlarımızı projelerimize uyarlıyoruz.” ifadesiyle, sürdürülebilir bir gelecek için adımlar atılacağı vurgulandı.