Şam Havalimanı Uluslararası Uçuşlara Hazırlanıyor: Ulaştırma Bakanı Açıklamalarda Bulundu

Blog Image
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Şam Havalimanı'nın uluslararası uçuşlara hazırlanması için gerekli tespitlerin yapıldığını açıkladı. Havalimanının yeniden faaliyete geçirilmesi için Devlet Hava Meydanları İşletmesi ile işbirliği yapılacak.

Şam Havalimanı Uluslararası Uçuşlara Hazırlanıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Şam Havalimanı'nın uluslararası uçuşlara hazırlanması için gerekli tespitlerin yapıldığını açıkladı. Havalimanının yeniden faaliyete geçirilmesi için Devlet Hava Meydanları İşletmesi ile işbirliği yapılacak. Uraloğlu, Suriye'nin ulaşım altyapısının güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı'nın Açıklamaları

Bakan Uraloğlu, Anadolu Yayıncılar Federasyonu Programı'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, "Şam ve Halep havalimanlarında gerekli tespitleri yaptık. İlk etapta Şam Havalimanını ayağa kaldırmak için Devlet Hava Meydanları İşletmesi ile bir vaziyet alacağız" dedi. Uraloğlu, Suriye'nin ulaşım altyapısının yeniden inşası için önemli adımlar atılacağını belirtti.

Uraloğlu, Türkiye'nin coğrafi konumunun önemine dikkat çekerek, "Bulunduğumuz coğrafya gerçekten kıymetli. 67 ülkeye 4 saatlik uçuş mesafesindeyiz" ifadelerini kullandı. Ayrıca, Türkiye'nin ulaşım altyapısının gelişimi için yapılan yatırımları da aktardı.

Altyapı Gelişmeleri ve Hedefler

Uraloğlu, Türkiye'nin altyapısını jeopolitik konumuna göre şekillendirdiğini belirtti. 2002 yılında 6 bin 101 kilometre olan bölünmüş yol uzunluğunun 29 bin 700 kilometreye çıkarıldığını ifade etti. Ayrıca, 77 ili bölünmüş yollarla birbirine bağladıklarını vurguladı.

Demiryolu yatırımları hakkında bilgi veren Uraloğlu, Türkiye'nin Avrupa'da 6., dünya genelinde 8. hızlı tren işletmecisi olduğunu belirtti. Hızlı demiryolu projeleri ile ulaşımın hızlandığını ve yolcu sayısının arttığını söyledi.

Havalimanı ve Yolcu Trafiği

Bakan Uraloğlu, 2002 yılında 26 olan aktif havalimanı sayısının 58'e çıkarıldığını kaydetti. 34 milyon olan yolcu trafiğinin geçen yıl 213 milyona ulaştığını belirtti. Bu yıl ise 231 milyon yolcu trafiği bekleniyor.

Uraloğlu, Sabiha Gökçen Havalimanı'nın geçen yıl 36 milyon yolcuya hizmet verdiğini, bu yıl ise 38-40 milyon yolcuya ulaşılmasının hedeflendiğini açıkladı. İstanbul Havalimanı'nın ise 80 milyon yolcu kapasitesine ulaşacağı öngörülüyor.

Suriye'nin İhtiyaçları ve Altyapı Durumu

Bakan Uraloğlu, Suriye'nin her şeye ihtiyacı olduğunu belirtti. 6 Şubat depremlerinin ardından Suriye'deki durumun zor olduğunu ifade etti. "Çadırda olanın neye ihtiyacı olmaz?" diyerek, Suriye'deki insani ihtiyaçların aciliyetine dikkat çekti.

Uraloğlu, Suriye'deki havalimanlarının durumu hakkında da bilgi vererek, "Şam Havalimanı'nda geçen yıl 100 bin civarında yolcu olmuş. Halep'te ise 50-60 bin civarında bir seyahat gerçekleşti" dedi. Havalimanlarının modernizasyonu için gerekli tespitlerin yapıldığını vurguladı.

Demiryolu ve Ulaşım Projeleri

Uraloğlu, demiryolu bütünlüğünün sağlanması için çalışmalar yapılacağını belirtti. Türkiye'den Hicaz'a kadar giden demiryollarının parçalarının yeniden işlevsel hale getirileceğini ifade etti. Ayrıca, Suriye'deki demiryolu altyapısının da gözden geçirileceğini söyledi.

Bakan, Suriye'deki karayollarının durumunu da değerlendirerek, Türkiye'nin operasyon yaptığı bölgelerde birçok altyapı çalışması yapıldığını belirtti. Yıkılan köprülerin tamir edildiğini ve karayolu projelerinin sürdüğünü aktardı.

Haberleşme ve İletişim Sorunları

Uraloğlu, Suriye'nin haberleşme noktasında Türkiye'nin 20-30 yıl gerisinde olduğunu ifade etti. Birçok noktada cep telefonu ile iletişimin sağlanamadığını belirtti. Bu durumun iyileştirilmesi için gerekli tespitlerin yapılacağını söyledi.

Suriye'nin ekonomik durumu hakkında da bilgi veren Uraloğlu, "Suriye’nin parasının Rusya tarafından basıldığını biliyor muydunuz?" diyerek, Suriye'nin ekonomik bağımsızlığının önemine dikkat çekti. Türkiye'nin bu noktada destek verme niyetinde olduğunu belirtti.

Sonuç ve Gelecek Hedefleri

Uraloğlu, Suriye'nin Akdeniz'e açılan kapılarının gelişmediğini belirtti. Limanlara yapılacak yatırımların önemine değindi. Ticaretin yeniden canlandırılması için çaba gösterileceğini ifade etti.

Uraloğlu, "Bir Deniz Yetki Anlaşması muhtemelen yapalım diye düşünüyoruz" diyerek, Türkiye ve Suriye arasındaki işbirliğinin önemine vurgu yaptı. İki ülkenin etkinliğini artıracak projelerin hayata geçirilmesi hedefleniyor.