Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, kış lastiği uygulamasının 1 Aralık 2024 tarihinde başlayacağını duyurdu. Uygulama, şehirlerarası yollarda tüm yolcu ve eşya taşıyan araçlar için zorunlu hale getirilecek.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, kış lastiği zorunluluğunun 1 Aralık 2024 - 1 Nisan 2025 tarihleri arasında geçerli olacağını belirtti. Bu uygulama, kış aylarında yol güvenliğini artırmak amacıyla hayata geçiriliyor. Uygulama, şehirlerarası yollarda tüm yolcu ve eşya taşıyan araçlar için zorunlu olacak. Ayrıca, hususi araç sahiplerinin de kış lastiği takmaları tavsiye ediliyor.
Bakan Uraloğlu, kış lastiklerinin 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda yol tutuşunu artırdığını ifade etti. Bu durum, kazaların önlenmesinde hayati bir öneme sahip. Uygulama, şehirlerarası yollarda tüm yolcu ve eşya taşıyan araçlar için zorunlu olacak. Hususi araç sahiplerinin de kış lastiği takmasını tavsiye ediyoruz.
Uraloğlu, il sınırları içerisinde kış lastiği uygulamasının Valiliklerce belirlendiğini kaydetti. Valilikler, il sınırları içerisindeki kış lastiği uygulamasını Bakanlık olarak belirlenen tarih aralığındaki sürenin öncesinde ve sonrasında birer ay artırabilir. Bu nedenle sürücülerin duyuruları dikkatle takip etmeleri büyük önem taşıyor.
Bakan Uraloğlu, kış lastiği uygulamasının detaylarına ilişkin bilgi verdi. Kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin; kamyonet, minibüs ve otomobillerin tüm lastiklerinin kış lastiği olması zorunludur. Ayrıca, seyir esnasında değiştirilmek zorunda kalınan lastiklerin yerine takılacak lastiklerin de kış lastiği olması gerekmektedir.
Uraloğlu, sadece buzlu zeminlerde kullanılabilen çivili lastiklerin de kış lastiği yerine geçtiğini anımsattı. Araçta patinaj zinciri bulunması veya kullanılması kış lastiği zorunluluğunu ortadan kaldırmıyor. Yine de araçlarda zincir, takoz ve çekme halatı gibi gerekli ekipmanların bulunması sağlanmalıdır. Kış şartlarına uygun donanım ve ekipmanla seyahatlerimizi gerçekleştirmeyi ihmal etmemeliyiz.
Denetimlerin sıkı bir şekilde yapılacağı ifade edildi. Kamyon, çekici, tanker ve otobüslerde kış lastiği diş derinliği 4 milimetreden; kamyonet, minibüs ve otomobil türü araçlarda ise 1,6 milimetreden az olamaz. Diş derinliği, lastik sırtının ortasına en yakın dişlerden ölçülmektedir. Kış lastiklerinin yanaklarında (M+S) işareti veya (M+S) işareti ile birlikte kar tanesi işareti bulunması gerekmektedir.
Kurallara uymayanlara 4 bin 69 lira ceza uygulanacaktır. Bu nedenle sürücülerin kış lastiği uygulamasına dikkat etmeleri büyük önem taşımaktadır. Uygulama, yol güvenliğini artırmak ve kazaları önlemek için hayata geçirilmektedir.
Bakan Uraloğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı personelinin, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının sınır kapılarındaki birimleri ile belediyelerin ilgili ekiplerinin denetimler için sahada olacağını vurguladı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak kış şartlarına karşı tüm hazırlıkları tamamladık.
Karayolları Genel Müdürlüğü, 68 bin 549 kilometrelik yol ağında 12 bin 634 makine-ekipman ve 13 bin 283 personelle hizmet verecek. Depolanan 737 bin 801 ton tuz ve kritik kesimler için hazırlanan 11 bin 576 ton kimyasal buz çözücü ve tuz çözeltisiyle kış aylarında yollarımızda kesintisiz trafik akışını sağlamayı hedefliyoruz.