Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kalkınma Yolu Projesi ile Türkiye'nin ekonomik ve jeopolitik statüsünü güçlendireceklerini açıkladı. Bakan Uraloğlu, ulaşım altyapısına yapılan yatırımların ekonomik büyüme için kritik olduğunu vurguladı. 282 milyar dolarlık yatırım ile ülkenin ulaşım ve haberleşme altyapısının güçlendirildiği belirtildi.
Uraloğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Ocak 2025 Dış Ticaret Rakamları Basın Açıklaması programında konuştu. Ekonomik büyümenin birincil şartının güçlü bir ulaşım altyapısı olduğunu ifade eden Uraloğlu, "Ulaşım olmadan ticaret olmaz" dedi.
Ulaşım altyapısının ekonomik büyüme üzerindeki etkisi büyük. Uraloğlu, "Yol sayesinde yatırım gelir. Ulaştırma projeleri, bölgelere canlılık getirir" şeklinde konuştu. Güvenli ve hızlı ulaşımın sanayi gelişimini desteklediği vurgulandı.
Ulaşım altyapısının güçlendirilmesi, ülkenin kalkınmasına katkı sağlıyor. Uraloğlu, "Bir bölgeye ne kadar güvenli ve hızlı ulaşabilirseniz, o bölgede o kadar sanayi gelişir" dedi. Bu bağlamda, Türkiye’nin ulaşım projeleri büyük önem taşıyor.
Son 23 yılda Türkiye’nin ulaşım ve haberleşme altyapısına yaklaşık 282 milyar dolarlık yatırım yapıldığı belirtildi. Uraloğlu, İstanbul-İzmir Otoyolu ve Osmangazi Köprüsü gibi projelerin önemine dikkat çekti.
Marmaray, Avrasya Tüneli ve 1915 Çanakkale Köprüsü gibi mega projelerle ülkenin ulaşım altyapısının güçlendirildiği ifade edildi. Uraloğlu, "Ülkemizi bölünmüş yollar, otoyollar ve yüksek hızlı demir yolu hatlarıyla donattık" dedi.
Uraloğlu, AK Parti Hükümetleri döneminde Türkiye’nin yıllık ortalama %5,4 büyüme performansıyla dünya ortalamasının üstünde olduğunu belirtti. 2002 yılında kişi başına düşen milli gelirin 3 bin 500 dolar iken, 2024 yılında 15 bin doları aşacağı öngörülüyor.
2053 yılında Türkiye’nin dünyada ilk 10 ekonomi arasında yer alması hedefleniyor. Uraloğlu, "Ülkemizin 2028’de kişi başına gelirinin 20 bin doların üstüne çıkmasını bekliyoruz" dedi.
Uraloğlu, Trabzon’un 2024 yılında 1,3 milyar dolar ihracat yaparak ülkenin en çok ihracat yapan 19. ili olduğunu açıkladı. Trabzon, Doğu Karadeniz’de en fazla ihracat yapan il olma unvanını koruyor.
Fındık ihracatının %32'sini Trabzon’un gerçekleştirdiği belirtildi. Uraloğlu, Trabzon'dan 2024'te 22 ülkeye yapılan su ürünleri ihracatının %21 artarak 145 milyon dolara ulaştığını ifade etti.
Uraloğlu, uluslararası ticarette kaliteli üretim ve markalaşmanın önemine dikkat çekti. "Markaya yatırım yapan işletmeciler kazanıyor" diyen Uraloğlu, Trabzon’da markalaşmanın önemini vurguladı.
Kaliteli ve markalı ürünlerin önemine değinen Uraloğlu, "Ürünün aranan marka olması gerekiyor" dedi. Bu bağlamda, Trabzon’un çeşitli ürünleri ile markalaşmaya önem vermesi gerektiği ifade edildi.
Uraloğlu, Trabzon’a yeni bir havalimanı kazandırmak için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Dış hatlar gelen yolcu terminalinin açılışının yapıldığını hatırlattı.
İç hatlar terminalindeki tadilat çalışmalarının 2025 yılında tamamlanacağı ifade edildi. Uraloğlu, Türk üreticisinin ihracat kültürünün genişlediğini vurguladı.