Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2025 yılı bütçe görüşmelerinde hızlı tren projeleri ve ulaşım yatırımları hakkında önemli bilgiler verdi. 2028 yılına kadar 3 bin 92 kilometre hızlı tren hattı tamamlanacak.
TBMM Genel Kurulu’nda, 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ve 2023 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi görüşüldü. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2024’te 4 sektörde yatırım bedeli 118 milyar lira olan 51 projeyi tamamladıklarını kaydetti. 2028 yılına kadar 3 bin 92 kilometre hızlı tren hattını tamamlayacaklarını belirten Uraloğlu, “Türkiye Yüzyılı hayallerin gerçek olduğu bir vizyonun ifadesi. Bizim hayallerimiz raylarda hayat buluyor. 48 saatte rüya gibi bir yolculukla bütün Türkiye'yi hızlı trenle gezebileceğiz.” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bağlı ve ilgili kuruluşlarının 2025 Yılı Bütçe Kanunu Teklifi ve 2023 Yılı Kesin Hesap Kanunu Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda görüşüldü. Bakan Uraloğlu, meclis kürsüsünde yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde son 22 yılda ulaştırma ve haberleşme alanında önemli projeleri hayata geçirdiklerini ifade etti. “Daha Hızlı, Daha Güvenli ve Çevreye Duyarlı Bir Dönem Başlattık” diyerek, Türkiye’nin ulaşım ve iletişim ağını geliştirmeye devam ettiklerini kaydetti.
Uraloğlu, “Ülke satında 2 bin 3 şantiyede görev alan arkadaşlarımız ile birlikte toplam 223 bin çalışanımızla, karayolu, demiryolu, havayolu, denizyolu ve haberleşme projelerimizle ülkemizin ulaşım ve iletişim ağını her geçen gün geliştiriyoruz. Böylece, yük ve yolcu taşımacılığı ile veri iletişiminde daha hızlı, daha güvenli ve çevreye duyarlı bir dönemi başlattık.” dedi.
Türkiye Yüzyılında; Bakanlık faaliyetlerini “insan ve çevre odaklı, akıllı ve güvenli entegre ulaştırma sistemleri ve hızlı iletişim ağlarıyla, dünyada öncü olmak” vizyonuyla sürdüreceklerini belirten Uraloğlu, “Ulaştırmada küresel değişimleri de dikkate alarak gerçekleştirdiğimiz projelerle insanımızın yaşam kalitesini yükseltiyor, ülkemizin kalkınmasına önemli katkılar sağlıyoruz.” şeklinde konuştu.
Uraloğlu, “Afete dirençli, net sıfır emisyon hedeflerini gözeten, dijitalleşmeye önem veren ve riskleri yönetebilen ulaştırma politikalarımızla projelerimizi planlıyoruz. Yürüttüğü faaliyetlerin karbon emisyonunu hesaplayan ilk Bakanlık olarak iklim değişikliğinin etkilerini önemsiyor, tüm projelerimizin çevreye duyarlı ve ekolojik dengeyi korumasına özen gösteriyoruz.” ifadelerini kullandı.
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin jeopolitik konumunun lojistik ve ulaşım açısından önemine vurgu yaptı. “Ülkemiz; sadece 4 saatlik uçuş süresiyle yaklaşık 1,5 milyar insanın yaşadığı ve Dünya Bankası verilerine göre toplam 51,2 trilyon dolar Gayri Safi Milli Hasıla’ya sahip 67 ülkenin merkezinde bulunmaktadır.” dedi. Bu konumun getirdiği avantajlardan hareketle ulaşım ve iletişim stratejilerinin küresel ve bölgesel şartları dikkate alarak oluşturulduğunu belirtti.
Uraloğlu, “Çin, Doğu Asya ve Hindistan’dan gelen yükleri Basra Körfezi üzerinden Avrupa’ya taşıyacak Kalkınma Yolu projesinde, uluslararası iş birliği çalışmalarının devam ettiğini” ifade etti. Bu projenin ülkemizdeki demiryolu geçişinin 2 bin 94 kilometre, karayolu geçişinin ise bin 923 kilometre olacağını belirtti.
AK Parti Hükümetleri döneminde, Bakanlık yatırımlarının bugünkü değerinin toplam 281 milyar dolar olduğunu belirten Uraloğlu, “Ülkemizin ve vatandaşlarımızın hizmetine yeni projeler sunarak hizmet yarışı veriyoruz. 2024 yılında; 4 sektörde 28 ilde, toplam yatırım bedeli 118 milyar lira olan 51 projeyi tamamlayarak halkımızın hizmetine sunduk.” açıklamasında bulundu.
Bakan Uraloğlu, demiryolu çalışmalarına ilişkin açıklamada bulunarak “10 bin 948 kilometre olan ağımızı 13 bin 919 kilometreye çıkararak mevcut hatlarımızın büyük bölümünü elektrikli ve sinyalli hale getirdik.” dedi. 2028 yılına kadar demiryolu hat uzunluğunu 17 bin 287 kilometreye, 12 olan lojistik merkez sayısını 25’e çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.
Bakan Uraloğlu, 2028 yılına kadar mevcutta devam eden 3 bin 92 kilometre uzunluğundaki, Ankara-İzmir, Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep, Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli, Halkalı-Kapıkule, Yerköy-Kayseri ve Karaman-Ulukışla hızlı tren hatlarını da tamamlamayı planladıklarını ifade etti. “48 saatte, sadece 48 saatte rüya gibi bir yolculukla bütün Türkiye'yi trenle gezeceğiz.” dedi.
Uraloğlu, hızlı tren projelerini Türkiye’nin dört bir tarafına ulaşacak şekilde yaygınlaştırdıklarını belirtti. Ülkemiz genelindeki bin 15 kilometrelik kent içi raylı sistem hattının 434 kilometresi Bakanlığımızca yapılmıştır. 91 kilometrelik hattın yapımına devam etmekteyiz, 384 kilometrelik yeni hattın yapılmasını da planladık.” şeklinde konuştu.
Bakan Uraloğlu, karayolları yatırımları hakkında da bilgi vererek “Bin 714 kilometre olan otoyol ağımızı 3 bin 796 kilometreye, 6 bin 101 kilometre olan bölünmüş yol ağımızı 29 bin 701 kilometreye çıkardık.” dedi. Ayrıca, birçok önemli projeyi tamamlayarak halkın hizmetine sunduklarını belirtti.
Uraloğlu, “Trafik araç sayıları ve seyir sayıları katbekat artmasına rağmen ölüm sayısını yüz milyon kişi başına yüzde 80 azalttık.” diyerek, yapılan yatırımların vatandaşların ulaşım taleplerini karşıladığını ifade etti.
Bakan Uraloğlu, havayollarında 26 olan aktif havalimanı sayısını 58’e yükselttiklerini kaydetti. “55 milyon olan havayolu terminal kapasitesini 347 milyona, 81 olan Hava Ulaştırma Anlaşması bulunan ülke sayısını 179’a çıkardık.” dedi. Ayrıca, denizcilikte yapılan yatırımlara da değinerek tersane kapasitesinin 4,79 milyon detveyt tona ulaştığını belirtti.
Uraloğlu, “Mavi Vatan’da ve Doğu Akdeniz’de etkinliği arttırmak için var gücüyle çalıştıklarını” ifade etti. 2025 yılında Aydıncık Yat Limanı, Gazipaşa Yat Limanı’nı ve Demre Yat Limanı üstyapı projesini tamamlayıp işletmeye açacaklarını açıkladı.
Bakan Uraloğlu, haberleşmede 23 milyon olan mobil abone sayısını 93 milyona çıkardıklarını kaydetti. “Ülkemiz; e-devlet uygulamalarında, 37 ülke arasında 83 puanla 10. sıraya yükselerek AB ortalamasının üzerinde yer almıştır.” dedi. Ayrıca, sosyal medya ve internet dünyasındaki olumsuzluklara da dikkat çekti.
Uraloğlu, “Yeni bir sosyal medya okur yazarlığı bilincine ve bakış açısına ihtiyaç olduğunu” ifade etti. “Bu noktada, 16 yaş altındaki çocuklarımızı sosyal medya ve online oyunların zararlarından korumak ve bu tür içeriklerin yayılmasını engellemek için yasal düzenlemeler yapma ihtiyacı artık zorunlu hale gelmiştir.” şeklinde konuştu.